16 października Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Nasze działania są naszą przyszłością .
Ogranicz marnowanie żywności, jedz zdrowsze posiłki, kupuj lokalne i sezonowe jedzenie, używaj toreb wielorazowych, oszczędzaj wodę, dowiedz się, co oznacza pojęcie „systemy żywnościowe” .

1. Ogranicz marnowanie żywności
Ponad 900 milionów ton żywności – 17% całej żywności dostępnej dla konsumentów – co roku trafia do koszy na śmieci, podczas gdy prawie 700 milionów ludzi na całym świecie głoduje.
Zatrzymajmy marnowanie żywności!
Wyrzucając żywność, marnujesz również energię zużytą na jej uprawę, produkcję, pakowanie i transport. Kupuj tylko to, czego potrzebujesz – i korzystaj z tego, co kupujesz. Możesz zaoszczędzić pieniądze, zmniejszyć zanieczyszczenie i pomóc zachować zasoby dla przyszłych pokoleń.
2. Jedz zdrowsze posiłki
Zacznij stosować bardziej zbilansowaną dietę – taką, która dostarcza energię i składniki odżywcze z kilku różnych grup żywności.
Ogranicz produkty, których uzyskanie jest trudniejsze na naszej planecie, bo do wyprodukowania potrzebuje więcej zasobów naturalnych, zwłaszcza wody (mięso, które wymaga jej więcej niż rośliny, owoce i warzywa, które nie są sezonowe ani lokalne). To nie tylko dobre dla zdrowia, ale także dla środowiska!
Pamiętaj, aby kupować żywność w mniejszej ilości opakowań.
3. Kupuj lokalne i sezonowe jedzenie
Transport żywności na całym świecie pochłania dużo energii. Wiele owoców pochodzi z daleka, podczas gdy lokalni rolnicy walczą o zarobienie wystarczającej ilości pieniędzy, aby kontynuować produkcję.
Kupowanie lokalnej i sezonowej żywności wspiera lokalną gospodarkę i obniża emisję dwutlenku węgla.
Lokalne i sezonowe produkty też smakują lepiej – spróbuj. I nie wahaj się kupować niedoskonałych owoców i warzyw. W przeciwnym razie mogą zostać wyrzucone.

4.Używaj wielorazowych toreb
Każdego roku zużywa się do 5 bilionów jednorazowych plastikowych torebek (w tej liczbie jest 12 zer!). Oprócz zanieczyszczania oceanów i środowiska, zapychają kanały ściekowe, zabijają dziką przyrodę i powodują nieodwracalne szkody w środowisku. Samo zabranie własnej torby wielokrotnego użytku może poważnie zmniejszyć ilość plastikowych odpadów na świecie.
5. Oszczędzaj wodę
Woda jest cennym dobrem: mniej niż 3% światowych zasobów to świeża woda do picia. Większość jest zamrożona na Antarktydzie, Arktyce i w lodowcach. Mądre korzystanie z wody może zapewnić, że nadal będziemy mieć czystą wodę do picia, mycia i zachowania zdrowia.
Dlatego:
• nie pozostawiaj odkręconego kranu podczas kąpieli, mycia zębów, mycia owoców, warzyw lub naczyń.
• unikaj tworzyw sztucznych, które często trafiają do rzek i oceanów, zanieczyszczając wodę i zabijając ptaki i życie morskie.
6. Dowiedz się, co oznacza pojęcie „systemy żywnościowe”
„Systemy żywnościowe” to wszystkie czynności związane z produkcją, przetwarzaniem, transportem i konsumpcją żywności – dotykają każdego aspektu ludzkiej egzystencji.
Systemy żywnościowe głęboko wpływają na zdrowie naszych ciał, a także kondycję środowiska, gospodarki i kultury.

XX edycja konkursu historycznego Powiśle i Kwidzyn w 20-leciu międzywojennym

6.10.2022 r. w naszej szkole odbyła się jubileuszowa XX edycja konkursu historycznego Powiśle i Kwidzyn w 20-leciu międzywojennym. Organizatorami byli Szkoła Podstawowa w Liczu, Gminny Ośrodek Kultury w Kwidzynie oraz Towarzystwo Miłośników Ziemi Kwidzyńskiej. Konkurs miał charakter międzypowiatowy i skierowany był dla uczniów szkół podstawowych z powiatu kwidzyńskiego, sztumskiego, malborskiego oraz iławskiego. Celem konkursu było rozbudzenie zainteresowania młodzieży historią Powiśla, wzbogacenie wiedzy o naszym regionie oraz tworzenie emocjonalnych więzi z Małą Ojczyzną.
Komisja konkursowa przyznała następujące nagrody i wyróżnienia w kategorii klas IV-VIII szkół podstawowych:
a) Podium:
• Miejsce I – J. Sandecka – Szkoła Podstawowa w Korzeniewie
• Miejsce II – J. Szwed – Szkoła Podstawowej im. Mikołaja Kopernika
w Ryjewie
• Miejsce III – D. Grudzień – Szkoła Podstawowa nr 6 z Oddziałami Integracyjnymi im. W. Gębika w Kwidzynie
b) Wyróżnienia:
• Z. Rębisz – Szkoła Podstawowa w Korzeniewie
• D. Delewska – Szkoła Podstawowa w Janowie
• K. Wichrowski – Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Ryjewie
• M. Siwiec – Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Ryjewie
c) Dyplomy za udział:
• Z. Tarnowska – Szkoła Podstawowa w Liczu
• Z. Kopek – Szkoła Podstawowa w Liczu
• I. Andrzejczak – Szkoła Podstawowa w Janowie
• M. Tarnowska – Szkoła Podstawowa w Liczu
• M. Śmigielska – Szkoła Podstawowa w Janowie
• J. Klajn – Szkoła Podstawowa w Korzeniewie
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu!

Czytaj więcej...

ILE WODY JEST W WARZYWACH? - WARSZTATY ZREALIZOWANE W RAMACH PROJEKTU „ZAINSPIROWANI MATEMATYKĄ” FINANSOWANEGO Z FUNDACJI mBANKU

Do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu bardzo ważne  jest jego odpowiednie nawodnienie.  Przyjmowanie płynów nie jest jednak jedynym sposobem na uzupełnianie wody. Jedząc warzywa możemy również uzupełniać jej niedobory.

Które warzywa są najbardziej uwodnione? Na to pytanie szukali odpowiedzi uczestnicy projektu „Zainspirowani Matematyką”.

Czytaj więcej...

SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO W KLASIE II

W ramach realizacji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Kubusiowi Przyjaciele Natury” oraz współpracy z rodzicami w celu budowania postawy prozdrowotnej i zdrowego trybu życia uczniowie klasy II brali udział w zajęciach na temat zdrowego odżywiania. Podziękowania dla Pani Małgorzaty Kwiatkowskiej za poświęcony czas i pyszny sok. Rodzicom za świeże i pyszne owoce.

Czytaj więcej...

Z przyrodą na Ty – Zielona Szkoła

W dniach 06-07.10.2022r. uczniowie klasy III odwiedzili Zieloną Szkołę w Brachlewie. Na miejscu doświadczyli niesamowitych eko – wrażeń. Uczestniczyli w zajęciach, w których poznali właściwości lawendy, rośliny i zwierzęta żyjące wokół nas oraz spędzili czas na rozmowach, zabawach, wspólnym – rodzinnym ognisku. Miło spędzone chwile szybko minęły, ale zdobyte doświadczenia zostaną na długo.

Czytaj więcej...